V červencové části projektu Rok s (Na) ovocem přinášíme rozhovor s fermentační experimentátorkou, vášnivou kuchařkou a sběračkou jedlých darů přírody Denisou Šimlovou. Deniso, ty píšeš blog Divoženka v kuchyni, ve kterém se věnuješ jedlým darům přírody, receptům z nich a přírodním způsobům konzervace. Co tě motivovalo k založení blogu? Začala…
Čti více...
Sad je pro něj v první řadě biotop, kompromis mezi lesem a loukou, kterému přítomnost člověka nevadí, naopak může být ku prospěchu. Biolog Jiří Rom, specialista péče o chráněná území, je tváří měsíce června. Na pražském magistrátu máte na starost chráněná území. Co vás přivedlo k této specializaci? Vystudoval jsem…
Čti více...
Máte rádi vůni bezových květů? Díky octu si ji můžete uchovat až do příští bezové sezóny. Ovoňený ocet využijete v kuchyni, kosmetice i jako přírodní medicínu. Pojďte na to, než nám všechny bezy odkvetou! Ačkoliv keře černého bezu můžete potkat téměř všude, lidé si jich často všimnou teprve, až se…
Čti více...
Tomáš Zděblo, zakladatel ochranářského spolku Jestřábník a pravá ruka v Na ovoce vrací svou houževnatostí krajině ztracenou pestrost. Tomáši, ty jsi v roce 2016 založil spolek Jestřábník, ten stojí na principech tradičních zemědělských metod, jako je třeba pasení luk stádem ovcí, učíte též jednotlivce nebo firmy, jak správně o krajinu…
Čti více...
Červen je měsícem třešní a letos tomu nebude jinak! Od středy 10. do neděle 14. přivítá spolek Na ovoce v hrdlořezské Třešňovce všechny sběrače, česače a výletníky, kteří budou mít chuť natrhat si třešně přímo ze stromu, udělat čerstvý mošt, odpočinout v houpací síti nebo jen užít rodinnou pohodu se…
Čti více...
Na měsíc duben přinášíme rozhovor s naší lektorkou Kateřinou Lagner Zímovou, krajinnou ekoložkou, která si od své práce neodpočine ani cestou pražským metrem, je vždy optimistická a věří, že stačí málo pro to, aby lidé postupnými krůčky přírodě pomáhali. Katko, ty jsi nezávislá krajinná ekoložka, píšeš blog, jsi spoluzakladatelkou a…
Čti více...
Zelené bylinky a vajíčka odjakživa patří k symbolům Velikonoc... Vejce jako počátek života a vzkříšení, bylinky jako poslové jara, první divoká zelenina po dlouhé zimě. Naši předkové si je tradičně vychutnávali ve velikonoční nádivce, my jsme si je dovolili spojit do lahodné omelety. Doufáme, že si ji zamilujete. Tahle omeleta…
Čti více...
Na jakou se můžeme těšit letošní ovocnou úrodu a jak vypadá ideální městský sad? Nejen na tyto otázky v rozhovoru odpovídal Dominik Grohmann, potulný sadař, bývalý vrcholový žonglér a lektor Na ovoce, který pomáhá lidem i krajině s péčí o ovocné stromy. Vzpomeneš si na úplně první impuls, který tě…
Čti více...
Je neuvěřitelné, jak je příroda moudrá. Venku kvetou fialky, první poslové jara, které nás mohou uklidnit, zbavit kašle, bolestí hlavy a nespavosti. Není to právě to, co teď potřebujeme? Určitě budete překvapeni, co všechno se z jejich fialových kvítků dá připravit. Fialky, správně botanicky violky vonné, jsou nejen krásné na…
Čti více...