Třešňobraní 2021 aneb jak jsme poprvé pokryli celou sezónu

Třešňobraní každoročně patří ke zlatému hřebu našich aktivit a nejinak tomu bylo i letos... Ovšem letos s jednou zásadní změnou, která přinesla úžasné výsledky! Přečtěte si reportáž z hrdlořezské třešňové hostiny...

Protože stromy v pražské Třešňovce dozrávají postupně podle odrůd a není pro nás snadné předem nastavit termíny konání této akce, rozhodli jsme se letos pro velkou změnu. Na Vrchu Třešňovka jsme se uhnízdili spolu s česací výbavou na celých 14 dnů, které bezpečně pokryly zrání raných i pozdnějších odrůd a veřejnost tak poprvé dostala třešňovou jistotu i možnost se do sadu libovolně vracet. A proč? Protože třešně, to je tisíc odstínů chutí, symbol začátku léta, energie, optimismu a hlavně, příslib prázdnin! Příslib dlouhých horkých dnů, koupání, lezení po stromech a lenošení.

My jsme ale v sadu rozhodně nelenošili. Mimo samosběr se totiž konaly i nejrůznější doprovodné akce, které ve všech směrech obohacovaly a malovaly úsměvy na rtech… Během prvního víkendu se chopil žezla entomolog Karel Chobot se svou Výpravou do hmyzí říše – v džungli trav jste se tak mohli setkat s mnoha zajímavými tvory, kteří člověka odedávna fascinovali, škodili mu i prospívali. Stačilo jen zastavit, změnit úhel pohledu a měřítko… Tajemný svět hmyzu potom vystřídala ještě tajemnější pohádka o těstu, chlebu, zadělávání, pečení a žraní, inspirovaná K. J. Erbenem. Netradiční příběh pod názvem “Otěstánek” ožil v režii skvělého divadla Damúza.

Během dalších víkendových dní se v sadu také odehrálo několik Degustačních procházek za starými odrůdami třešní, které byly v případě významného pomologa Zdeňka Buzka obohaceny o Ovocnářskou poradnu. Každý si tak mohl přinést třešně ze své vlastní zahrádky a nechat si odborným očkem poradit nebo určit konkrétní odrůdu. Během procházky s Kateřinou Štrossovou jsme zase dostali perfektní tipy na to, jak takový plný košík třešní vlastně zpracovat, což není vždy snadné. A obzory rozšiřující aktivity ještě doplnily naše dvě skvělé Markéty – Procházka za bylinkami od Markéty Cipprové a Procházka s povídáním o pražských ovocných sadech Markéty Vrbové.

Aby toho vzdělávání ale nebylo trošku moc, ovocný program naředili pánové “Hombres na chůdách” se svým klaunským divadlem pro děti i dospělé, kdy naše bránice bránice mlely z posledního a jedno oko nezůstalo suché smíchy… Všeobecnou pohodu u piva, limonády, třešňových koláčů a dalších pochutin během závěrečné neděle také příjemně podbarvovala romsko-židovsko- balkánská kapela Der šenster gob, která prostě cítí, ví a umí. Nebylo nic snadnějšího, než se při jejich muzice zastavit, natáhnout do trávy a udělat si příjemné výletní odpoledne.

A jaká byla závěrečná pecka za letošním Třešňobraním? No přece finální počet načesaných třešní! Drazí milovníci červené, sečteno podtrženo se nám letos na Vrchu Třešňovka podařilo společně zachránit celkem 2.192 kilo! Máme z těch dvou tun ohromnou radost a srdečně děkujeme všem, kteří k této sladké hromadě přispěli byť jen jedinou třešničkou! Tak zase za rok, už teď se těšíme!

PROHLÉDNĚ SI CELOU FOTOGALERII


Třešňobraní proběhlo za podpory Magistrátu Hl. m. Prahy a Městské části Praha 9, kterým tímto také velice děkujeme.