Jablečná povidla na kamnech

Dlouhé zimní večery volají po pomalých úpravách, a tak vám jednu lahodně ovocnou přinášíme. Na jablečná povidla budete kromě spousty jablek a trpělivosti potřebovat ještě dřevem vytápěná kamna, bez nich to tentokráte nepůjde. Teplo a lahodná povidla, co může být lepšího?

Jablečná povidla jsou vlastně docela jednoduchá – rozvaříte jablka a odpařujete až do zhoustnutí a zesládnutí… Jelikož tohle pomalé odpařování může trvat až dva dny, nemá smysl povidla připravovat na moderních sporácích. Potřebujete na ně prostě kamna, správně sporák, na dřevo. A povidla vzniknou vlastně mimochodem, je to krásně vymyšlené. Venku zima, topíte v kamnech, k tomu ještě vaříte nebo pečete a povidla se u toho dělají samy.

Můžete je připravit ze samotných jablek, v kombinaci s hruškami nebo čistě hrušková. Jsou výborná a sladká i bez přidání cukru. Jablečná povidla si drží lehce kyselý ocásek, samotná hrušková jsou zase sladká až do nebes. Chutnají čistě ovocně i s použitím rozličně voňavého koření.

Hotovým povidlům se moc líbí v buchtách a šátečcích. Můžete je taky mazat na chleba, lívance, palačinky nebo bramborové placky. Vše samozřejmě na kamnech dělané:).

Jablečná povidla na kamnech

Příprava:

30 min, pomalé vaření na kamnech 1-2 dny

Vybavení:

kamna či sporák na dřevo, velký hrnec, dva menší hrnce nebo hluboké pekáče, příp. mixér

Suroviny:

Jablka, hrušky nebo směs obou,
případně voňavé koření: celá skořice, badyán, nové koření, hřebíček, pomerančová a citrónová kůra

Postup:

Vykrájená jablka a hrušky nakrájejte, klidně i se slupkou, na velké kusy. Dejte do velkého hrnce, trochu podlejte vodou, přikryjte a dejte vařit na kamna.

Za občasného míchání vařte, ne úplně zprudka, až do změknutí. Pokud jste ovoce použili i se slupkou, rozmixujte na pyré. Pokud jste loupali, můžete vynechat.

Rozvařené ovoce nebo pyré rozdělte do dvou širokých hrnců nebo vysokých pekáčů a přidejte voňavé koření. Na chladnější části plotny nebo v mírně až středně roztopené troubě odpařujte 1-2 dny.

Vždy, když půjdete kolem, promíchejte – povidla budou rychleji hotová a nebudou zasychat. Můžete je dělat pomalu na etapy, klidně nechat sporák či kamna vystydnout (nejen přes noc) a pak začít znovu. Povidla budou pomalu houstnout, jejich chuť, barva i sladkost bude koncentrovat. Hotová jsou poměrně tmavá, hodně hustá, nestékají ze lžíce.

Horká povidla plňte do skleniček a dejte hlavou dolů nebo je můžete ještě zavařit.

 

 

O lektorovi

{{ bro_.title }}

Denisa Šimlová

Vášnivá sběračka jedlých darů přírody a nadšená kuchařka experimentátorka. Věří v opravdové domácí jídlo, kvašení, klíčení, zavařování a divoké bylinky. Pořádá kurzy kvašení a klíčení. Píše blog Divoženka v kuchyni.