Nepečené kuličky ze sušených jablek a lískových ořechů

Vánoce už klepou na dveře, světýlka zběsile blikaji a vy pořád nemáte dost cukroví na školní besídky? Co takhle sáhnout do sklepa na podzimní zásoby křížal a vyzkoušet tradiční recept našich babiček, u kterého si běsnící trouba trošku odpočine... Věříme, že tahle zdravá a jednoduchá dobrota si jistě najde cestu do vašich rodinných kuchařek!

Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně a lékaře netřeba… Toto ovoce je totiž fantastickým zdrojem vitamínů A, C, K i skupiny B, draslíku a řady antioxidantů. Díky velkému obsahu vlákniny působí jako prebiotikum a příznivě ovlivňuje trávení. A hlavně, s naší mapou najdete jablka za každým rohem:).Během štědré sezóny se přirozeně nabízí možnost vyrobit si svoje domácí křížaly. Ty si při šetrném způsobu sušení zachovají spoustu živin a vitamínů, takže mohou posloužit jako výborné mlsání přes zimu, namísto nezdravých sladkostí z obchodu.

Většinou to ale u mlsání ze sklenic končí, málokdo křížaly zpracovává dál. Přitom mohou v kuchyni posloužit jako fantastické přírodní sladidlo s nenahraditelnou vůní.
Takže pokud máte zásoby stejně jako my, pak pro vás bude tento vánoční recept “to pravé ořechové”. Ořechy jsou totiž další významnou složkou téhle báječné chuti…:)

Nepečené kuličky ze sušených jablek
a lískových ořechů

Suroviny:

1 hrnek sušených jablek
1 hrnek rozinek
1 hrnek lískových ořechů
1 lžíce holandského kakaa
špetka skořice
špetka soli

Postup:

Nadrobno nakrájená sušená jablka a rozinky přelijeme na sítku vroucí vodou, čímž částečně znovu “ožijí” a necháme okapat.

Potom je spolu s oříšky, kakaem, skořicí a solí rozmixujeme. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které můžeme vložit do papírových košíčků.

Tento recept je velmi jednoduchý, a přesto úžasně delikátní. Věříme, že obzvlášť během vánočních svátků, kdy se stoly prohýbají pod tíhou laskomin, oceníte jeho odlehčenost.
Tyhle kuličky jsou zkrátka malé vitamínové bomby!