Jablkobraní 2021 je po sklizni
V sobotu 18. 9. 2021 se naše milované Klíčovké sady znovu probudily z letní letargie a ožily dětským smíchem, pracovitýma rukama, sladkým moštem a příjemnou hudbou… Pojďte se s námi poohlédnout za Ovocnou slavností, která už po šesté v řadě zpestřila sobotu desítkám nadšenců!
Klíčovské sady jsou mimořádné místo, ve kterém se člověk cítí velmi útulně, navzdory jejich rozloze. A když se k tomu přidají libé tóny hudby, úsměvy našich lektorů a vůně marmelády, atmosféra tohoto prostoru vás jednoduše pohltí – nehledě na počasí. To bylo letos pravda trošku chladnější a úroda jablek chudší, ale právě o to víc výsledný mošt chutnal. Sladká šťáva odměnila každého, kdo se nenechal tak snadno odradit a nutno podotknout, že i náš vymakaný cyklodrtič Šlapostroj šlapal jako hodinky.
MARMELÁDOVNÍKEM SNADNO A RYCHLE
Vedle samosběru a moštování jste se mohli snadno zapomenout v marmeládové dílně Štěpánky Holcmanové, kde se po celý den vřelo a bublalo. Mimo výroby vlastní jablečné marmelády byla také možnost ochutnat její oceněné netradiční kombinace – meruňky+meruňkovice, ostružiny+Guiness,…
KŘÍŽALOVÉ SYSLENÍ
Do exotiky nás také částečně zavedla přednáška o sušení (nejen ovoce) v různých typech sušáren od Eduarda Dussána, jehož dlouhodobý zájem o obnovitelné zdroje energie přinesl do této problematiky úplně nový rozměr. Mnozí přítomní si také rovnou založili svá vlastní síta a dneska už mají křížal na zimu dostatek.
TAJEMSTVÍ STARÝCH ODRŮD ODHALENO
S nadšeným ovocnářem Zdeňkem Buzkem jsme hodně degustovali! Tušíte, jak chutná Řechtáč soudkovitý nebo Rudá vlajka..? Vyznáte se v možnostech pěstování tradičních odrůd jablek a znáte jejich specifika? Jestli ne, tak přijďte příště. Není povolanějšího člověka, který by vás mohl do těchto pomologických tajemství zasvětit:).
NA KAŽDÝ NEDUH NAJDEŠ BYLINKU I V SADU
Bylinkářka a spisovatelka Markéta Ciprová Vopičková nás zase provedla sadem za bylinkami pozdního léta a dokázala, že „na každý neduh najdeš bylinku do sta kroků od domu, stačí se jen rozhlédnout, mít oči otevřené a uši nastražené“…
Což ostatně platilo dvojnásob v případě naší vycházky do hmyzí říše, kterou vedl zapálený entomolog Pavel Šprýňar. Mnohdy je totiž nejvíc živo tam, kde to není vidět na první dobrou – a jedinečné prostředí klíčovských tůní v sobě skrývá spoustu překvapení…
SVĚT FANTAZIE A HUDBY POD STROMY
O zábavu našim nejmenším se postaraly tvořivé dílničky a samozřejmě ani letos nechybělo tradiční divadýlko. Představení “O zajíčkovi a velké mrkvové záhadě” postupně rozkrývalo velký detektivní příběh, který se dal sledovat buďto se zatajeným dechem, nebo při nekonečných salvách smíchu.
Celkovou atmosféru přicházejícího podzimu dokreslila úžasná bluegrassová kapela Půdorys psa, plápolající ohníček a s láskou připravované domácí dobroty k zakousnutí i na zahřátí… Ale dost bylo slov – nakoukněte do naší galerie a nasajte na vlastní oči slavnostní náladu plnou radosti.
SAMOSBĚR A MOŠTOVÁNÍ NA KRUTCI
A pro úplnost – nenechte se mýlit, že Ovocnou slavností naše Jablkobraní skončilo, opak je pravdou! V neděli 19. 9. 2021 jsme se s celou naší moštovací výbavičkou přesunuli do sadu Na Krutci, kde se na rozdíl od Klíčova urodilo jablek více než dost. Po celé čtyři dny jsme v tomto nádherném prostředí vítali všechny sběrače a česače, kteří měli chuť natrhat si čerstvé ovoce přímo ze stromů, vytvořit zásoby na zimu nebo udělat vlastní mošt. Krutecký sad měl ale hodně co nabídnout i v případě, že jste si netoužili naplnit košíky – je to místo jako stvořené pro chvíle odpočinku, výlety a rodinné pikniky…
Babí léto se každoročně pojí nejen s hojností a dozráváním jablek, ale i s vycházkami v přírodě mezi posledními hřejivými paprsky… A přesně v této atmosféře se na Krutci v dopoledních hodinách vystřídalo hned několik dětských skupin, které nadšeně nasávaly nejen vědomosti našich lektorů, ale hlavně sladký mošt. Mrkněte do galerie, jak se dětem v sadu líbilo!
A na závěr trochu čísel. Každé utržené a snědené jablko jsem nezvážili, ale kvalifikovaný odhad máme- 900 kg jablek = 45 přepravek jsme společně sesbírali, zmoštovali, usušili a uvařili. Drazí přátele, děkujeme, že jste letos dorazili, nenechali se odradit teploměrem, zašpinili si ruce s námi a vykouzlili tak nádherné dny v těchto mimořádných pražských oázách…