Hrušeň


Hrušeň

Hrušeň je jeden z nejdéle žijících ovocných stromů, dožívá se až 200 let a má také jedno z nejtvrdších dřev. V dávných dobách se věřívalo, že na hrušeň může člověk přenést svou nemoc. Nevyskytuje se tak často, jako jiné ovocné stromy, především pro svou náchylnost k různým nemocem.

Identifikace: Hrušeň je listnatý strom dorůstající výšky 8–18 m. Květy jsou bílé, velké a pravidelné. Její plody tvoří malvice, které nazýváme hrušky, mají výrazný podlouhlý tvar, který se rozšiřuje a zakulacuje. Kmen bývá často pokroucen.
Užití: Plody hrušně jsou výrazně sladké, sladší než plody jabloní. Hruška je vhodná pro vaření, k výrobě kompotů či moštů. Slaďoučké jsou i sušené hrušky, které se dají jíst celé.

Léčitelství: Vařené a pečené hrušky se používají proti kašli a záduše, pomáhají při srdečních a oběhových chorobách, vysokém tlaku a nemocích močového měchýře. Odvar ze sušených hrušek funguje proti průjmům.

Kalendář sběru:
ODRŮDY LETNÍ: konzumně dozrávají do 15. září
ODRŮDY PODZIMNÍ: konzumně dozrávají do 15. listopadu
ODRŮDY ZIMNÍ: konzumně dozrávají po 15. listopadu