Broskvoň
Broskvoň je menší opadavý a teplomilný strom pocházející z Číny. Nejčastěji se dožívá 15–20 let a v plané podobě roste ve formě keřů. Odrůdy se liší nejen velikostí a barvou plodů, ale i oddělitelností dužiny od pecky.
Identifikace: Broskvoň vyrůstá do výšky až 6 metrů, listy jsou kopinaté a květy mohou mít barvu od bílé po červenou. Její plody jsou peckovice se šťavnatou dužinou a drobnými chloupky na slupce žluté či oranžové barvy, na straně vystavené slunci až červené. Některé druhy (například nektarinky) mají slupku hladkou.
Užití: Broskve mají vysoký podíl vody a jsou bohaté na minerály (především draslík, vápník, železo, sodík, hořčík a zinek) a vitamíny (zejména vitamín C, B3 neboli niacin a provitamín A). Pozitivně působí na trávení, cévní a nervovou soustavu a proti vysokému tlaku. Díky vysokému obsahu kyseliny listové lze pravidelnou konzumaci doporučit i těhotným ženám. Mezi nejčastější způsoby zpracování patří výroba marmelády, kompotu či destilátu. Z jader se lisuje olej oblíbený v kosmetice.
Léčitelství: Lidové léčitelství broskve používá jako lék proti zácpě, na kašel a astma.
Kalendář sběru: dle odrůdy červen–říjen (léto–podzim)