Hlošina
Hlošina okoličnatá k nám byla dovezena z Číny a Japonska. Patří mezi oblíbený strom pro zakládání jedlých lesů a její sladké plody milují ptáci i lidé.
Identifikace: Hlošina okoličnatá je menší opadavý strom či keř se šťavnatými plody podobnými rybízu. Dorůstá do výšky okolo 4 metrů a v období květen-červenec je obsypaná bílo-žlutými kvítky a krásně voní. Její plody (červené bobule) jsou jedlé, ale pokud nejsou dostatečně uzrálé, převládá v nich trpká chuť. Takové plody stačí nechat cca 14 dní dozrát a budou vhodné jak ke zpracování, tak ke konzumaci za syrova. Sladce chutnají i plody, které přečkaly na větvích první mrazy.
Užití: Plody hlošiny jsou bohaté na vitamíny A, C a E a antioxidanty a lze je zpracovat jako jakékoliv jiné bobuloviny. Marmeláda či sirup s hlošinou budou vedle rybízových příjemným zpestřením.
Léčitelství: Díky vysokému obsahu vitamínů posiluje imunitu a chrání před škodlivým působením volných radikálů. (Hlošina úzkolistá neboli česká oliva se v lidovém léčitelství využívá k odhlenění.)
Kalendář sběru: září–listopad