Ořešák

Ořešák

Ořešák patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě, patří také k jedněm z nejstarších pěstovaných potravin. Své označení královský si jistě zaslouží, především pro své léčivé účinky.

Identifikace: Jedná se o mohutný opadavý listnatý strom dorůstající výšky až 45 m. Listy jsou vejčité, podlouhlé, na konci špičaté. Měkké části rostliny jsou charakteristické výraznou ořešákovou vůní. Kvete v dubnu a květnu. Plodem je tzv. vlašský ořech, semeno je bílé až běložluté.

Užití: Ještě nezralé plody ořešáku se používají k výrobě různých léčivých směsí a nápojů.
Sbírají se v létě, krátce před dozráním ořechů, dříve než zčernají. Zralé ořechy sbíráme od konce srpna do listopadu. Vyloupaná jádra sušíme na suchých místech, případně je můžeme zamrazit. Můžeme je skladovat také naložená v medu. Zelené slupky ořechů lze využít také jako přírodní barvivo.

Léčitelství: Jádra ořechu rychle navozují pocit sytosti, proto se užívají při snižování hmotnosti. Svým vysokým obsahem “zdravého” tuku slouží k prevenci srdečních chorob. Mají pozitivní vliv na psychiku, snižují stres a pocity úzkosti.

Kalendář sběru:
– list (srpen)
– nezralé plody (červenec/srpen)
– semeno (srpen/listopad)