Leden, ke kamnům sveden

Jak si uchovat síly?

Naši milí sběrači! V době, kdy příroda kolem nás spí a my jsme často zapadlí doma bez nálady, přichází čas zpomalit – vyndat pletení po babičce, zaprášené knížky nebo společenské hry. Odpočinek je v tuto dobu přirozený, aby v našem těle znovu "dozrála" energie.

Přírodní jevy okolo nás mají cyklický charakter – střídání dne a noci, ročních období, úplňku a novu atd. Tyto úkazy jsou natolik silné, že se přirozeně otiskují do našich životů a když příroda spí, potřebujeme spát i my. Jak si pomoct při pocitu vyčerpání?

Ovocem proti únavě

Jednou z možností, jak dodat tělu energii, je konzumace ovoce. Je bohaté na přírodní cukry, které se rychle vstřebávají do krevního oběhu a okamžitě člověka nabudí. Má také vysoký obsah vlákniny, vitamínů a antioxidantů a proto funguje lépe než třeba čokoláda. Tím nejoblíbenějším jsou u nás jablka

Jak uchovat ovoce na zimu?

Kde nasbírat jablka vám naše mapa radí pořád, ale jak je uchovat na zimu?

Nejlepší odrůdy k uskladnění jsou ty ZIMNÍ – bývají odolné vůči chorobám, mrazu i transportu. A dále záleží na tom, o jakou konkrétní odrůdu se jedná. Některá jablka jsou výborná na jídlo (tzn. dosáhnou konzumní zralosti) již v době sklizně, jiná dozrají až při uskladnění. Nejlepší je jablka tzv. podtrhnout = sklidit krátce před konzumní zralostí. Při dobrém skladování nám pak krásně dozrají ve sklepě. Podzimní odrůdy vydrží zhruba do února/března, ty zimní klidně až do května.

Více informací o době sklizně a konzumní zralosti starých odrůd najdete zde a přehlednou tabulku aktuálně tržních odrůd zde.

Na sběru záleží

Důležitá, ne-li nejdůležitější, je už samotná sklizeň. Jablka trhejte se stopkou a odlamujte směrem nahoru. Nikdy je netrhejte kroucením. Sbírejte ideálně ráno nebo pozdě večer a rozhodně ne za deště. Padaná jablka mohou být naťuknutá a poškozená, proto nejsou k uskladnění vhodná – mohla by znehodnotit ostatní.

Máte sklep? A mohla bych ho vidět?

Ideálním místem pro uskladnění ovoce je zděný sklep, ve kterém je vysoká vlhkost vzduchu. To zabraňuje jablkům, aby ztrácely vodu, a tím vadly a scvrkávaly se.

Jestliže ve vašem sklepě není příliš vlhko, můžete na zem postavit nádobu s vodou a pravidelně ji doplňovat (doporučuje se i přepravka s mechem, který se opakovaně zvlhčuje). Teplota by se měla pohybovat mezi 1 a 12 °C.

Jestliže nemáte sklep, můžete využít např. chladnou chodbu domu nebo nevytápěnou garáž. Další možností je uskladnit jablka v uzavíratelných dřevěných bednách s proschlou rašelinou – ovoce by od sebe mělo být odděleno 3-5 cm hrubou vrstvou. Jablka se nesmí navzájem dotýkat, aby se neotlačila, případně nenakazila plísní. Bedny pak postavíme na chladné místo. Při takovém způsobu skladování nevadí, když teplota klesne i něco málo pod nulu.


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.