Listopad, vitamínů vodopád

Příroda se nám pomalu ukládá ke spánku, to ale neznamená, že košíček musí zůstat prázdný – naopak! V tomto čase venku najdeme spousty malých kouzelných plodů, které často vnímáme spíš jako "podzimní dekoraci krajiny", než abychom s nimi kouzlili v kuchyni. A přitom jsou doslova vitamínovou bombou! Pojďme ochutnat HLOH, TRNKY a ŠÍPKY...

Hloh obecný – srdeční záležitost

Tento planý keř, který roste nepovšimnutě podél cest, je zázrakem pro naše srdce! Mimo to snižuje krevní tlak, působí proti infarktu, pomáhá při nespavosti a k lepšímu prokrvování. Tmavě červené plody hlohu mají málo dužniny, takže jich na přípravu dobrot bude potřeba natrhat vždy trochu více. Jejich chuť je lehce natrpklá a výrazná, proto se doporučují třeba v kombinaci s padanými jablky,

  •  z hložinek můžeme uvařit třeba MARMELÁDU, která díky svým vlastnostem výborně funguje se špetkou soli a pepře
  • hloh výborně posouží na výrobu mnoha DOMÁCÍCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ, např. srdečního tonika, čaje na krevní oběh či úpravu tlaku, tinktury na posílení srdce a dalších. Spousty jednoduchých receptů naleznete zde
  • z hložinek je ideální vylouhovat LIKÉR, který v chladných dnech zahřeje na duši
  • na zimu je možné hložinky NASUŠIT – výborně pak poslouží třeba na čaj
  • taktéž se můžete pustit do výroby hlohového CHUTNEY

Trnky – modrá je dobrá

Trnky obecné, jinak též slivoně trnité, si nejčastěji všimneme během jara, kdy nás obklopuje opojná vůně jejich květů. Tyhle krásky můžeme používat na zdobení jídla, nakládat do octa i oleje nebo si z nich připravovat čaj a květovou vodu. Modro-černé plody bývají nejchutnější po přemrznutí, kdy se částečně zbaví svoji trpké kyselosti (což dobře vědí hlavně ptáci:). Trnky posilují náš organismus, povzbuzují trávení a pomáhají při problémech s ledvinami. Obsahují spousty vitamínu C a působí jako přírodní dezinfekce. Historicky se šťáva z trnek používala k barvení látek, kterým dávala světle modrý odstín.

  •  z trnek se dají připravit výtečné POVIDLA či MARMELÁDY, které v kombinaci s voňavým podzimním kořením prohřejí a pohladí
  • (nejen na těle) nás nepochybně zahřeje i trnkové VÍNO, LIKÉR či PÁLENKA
  • nejjednodušším a nejzdravějším nápojem z trnek je ale rozhodně trnkový ČAJ, který můžeme louhovat také z trnek sušených

 

Šípky – Růženky podzimu

Je až neuvěřitelné, kolik krásy a síly se skrývá v těchto malých plodech šípkové růže – obsahují vitamíny A, B i C, vápník a železo, používají se pro celkové posílení organismu, při kašli, cukrovce i onemocnění dásní, pomáhají odvádět z těla jedy, působí močopudně. Čerstvé šípky mají příjemnou sladkokyselou chuť, která se liší podle druhu růže. Bez šípků by podzim nebyl podzimem…

  • šípkovou MARMELÁDUZAVAŘENINU je ideální vyrábět až po prvních mrazech, kdy plody zesládnou a změknou
  • marmeládu potom můžeme využít na tradiční šípkovou OMÁČKU ke zvěřině, která je českou klasikou nejen mezi myslivci :)
  • proti prvním rýmičkám nám pomůže bojovat výborný šípkový LIKÉR
  • s podzimní únavou zatočí šípkový ČAJ, který se dá připravit i z plodů sušených. Divoženka v kuchyni doporučuje taky čaj z pražených šípkových větviček

 

Kam na zdravé bobule

Pokud nemáte tyhle zázraky na vlastní zahrádce, nevadí. Naše mapa obsahuje okolo 2000 značek, které vám ukážou cestu – nacházejí se po celé České republice. Spousty takových keřů ale najdete i v pražských sadech, kam můžete zavítat ve společnosti našeho knižního Průvodce pražskými sady, který také pomůže s naplánováním výletním trasy.

 


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.