Voňavý staročeský jahelník s hruškami a hřebíčkem

Vánoce si tradičně spojujeme s řadou zvyků, které se přirozeně týkají i jídla. Některé dobroty našich babiček jsou stále živé, jiné postupem času zanikly. Připomeňme si proto jedno staročeské jídlo, které v různých obměnách nesmělo chybět na štědrovečerní tabuli. Jedná se o recept velmi jednoduchý, takže jej určitě zvládnete i s dětmi, pochutnáte si a ještě můžete rodinu zasvětit do kouzelného světa lidových tradic.

Ke štědré večeři našich předků patřil v minulosti samozřejmě také dezert. Tradičně to býval sladký nákyp s ovocem zvaný JAHELNÍK, jehož původ sahá až k pohanským oslavám slunovratu. JÁHLY jsou přirozeně bezlepkové a dobře stravitelné žluté kuličky, obsahující mnoho vitamínů a minerálů. Podobně jako u hrachu se věřilo, že jejich příprava o Vánocích zajistí v následujícím roce hojnost peněz. Kromě jáhel se do této pochoutky přidávaly i jablka, hrušky, švestky nebo třeba meruňky. My si připravíme jahelník s hruškami, které jsou všeobecně poměrně opomíjeným ovocem… Hrušek existují stovky odrůd – a zatímco roční spotřeba jablek je v naší domovině přes 20 kilo na osobu, hrušek nesníme ani 3 kila. Přitom jejich konzumace může mít příznivý velmi pozitivní vliv na naše zdraví i postavu.

Suroviny:

1 hrnek jáhel
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 g tvarohu
50 g třtinového cukru
hrušky
skořice
hřebíček
máslo
cukr

Postup:

Jáhly několikrát propláchneme vroucí vodou, dáme do hrnce a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Osolíme a uvaříme doměkka, necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme hrušky na malé kousky a dochutíme je mletou skořicí spolu s drceným hřebíčkem.

Ušleháme tvaroh, žloutky a třtinový cukr a tuto směs promícháme s vychladlými jáhlami, hruškami a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané zapékací misce dozlatova. Před podáváním ještě pokapeme rozpuštěným máslem a zaprášíme moučkovým cukrem.

Přejeme vám dobré chutnání a krásný adventní čas ve společnosti vašich blízkých!