Třešňobraní 2022 aneb Byly nebyly třešně

Přestože je dávno po sklizni, pojďte se s námi zasnít a přenést zpátky na začátek léta, kdy se některé stromy červenaly studem... Navštívilo nás hřejivé slunce i osvěžující déšť a bylo to opět výjimečné.

Jelikož stromy v pražské Třešňovce dozrávají postupně, zahnízdili jsme v Hrdlořezích na celých 9 dnů. Ozbrojeni žebříky a česací výbavou jsme byli připraveni pokrýt zrání raných i pozdnějších odrůd a dát každému možnost se do sadu libovolně vracet… Jenže, když říkáme, že se červenaly jen některé stromy, myslíme tím opravdu jen některé:). Jak už to tak bývá, každý rok není posvícení a letos nám příroda dala opravdovou lekci skromnosti. Třešní se urodilo pramálo, muselo se hodně pátrat a souboj o výjimečné ostrůvky červeně většinou vyhrávali špačci. Nicméně oč bylo chuději na stromech, o to byl bohatší program mezi nimi! A objevily se i horké novinky, které nás nadchly a otevřely brány do jiných dimenzí.

Program pro děti odstartovala Výprava do hmyzí říše pod taktovkou významného entomologa Karla Chobota. Ten nás zavedl do džungle trav mezi torza třešní, které jsou domovem zajímavých tvorů – fascinujících, škodlivých i prospěšných. Jako prospěšná se ukázala také řada bylin, jež nám později lemovaly cestu na komentované procházce s Markétou Vopičkovou Cipprovou. V doprovodu této zkušené bylinkářky stačilo mít oči otevřené, uši nastražené a nasávat její mimořádné znalosti.

Degustační procházky sadem za starými odrůdami se během Třešňobraní konaly hned tři! Odborníci na staré odrůdy Vojta Ptáček a Kateřina Štrossová nám představili tradiční i netradiční druhy, které jste měli možnost rozpoznávat i ochutnávat přímo ze stromů. Součástí byla také ovocnářská poradna, kde si každý mohl donést vlastní vzorky třešní na určení a spousta informací o výběru správné odrůdy i následném zpracování ovoce.


Zcela jiný vesmír nám otevřela nová lektorka Magda Jotes, která vedla workshop výroby kvašených limonád a fermentovaných třešní “na slano”. Tento netradiční způsob konzervace ovoce ukázal přítomným unikátní přírodní proces, kde hraje jednu z hlavních rolí čas. Výsledkem je úžasná škála nových chutí, které jsme často dosud neměli možnost poznat.

Další chuťové skvosty vznikaly pod rukama lektorky Štěpánky Holcmanové, která za své výrobky získala řadu světových ocenění. Vařily se třešňové džemy s neobvyklými příchutěmi po bylinkách, koření nebo něčem ostřejším. Vůně, vycházející z jejího stanu mezi kapky deště, byla opravdu neodolatelná a korunovala příjemnou atmosféru v sadu.

Aby toho vzdělávání ale nebylo trošku moc, ovocný program naředily romsko-židovsko-balkánská kapela Der šenster gob a Mário Bihári s Petrem Horvátem. Cigánské tradicionály, čardáše, rumby a další – zkrátka tanec, hudba a společná radost. Nebylo nic snadnějšího, než se zastavit a udělat si příjemné výletní odpoledne.

Perličkami dětského programu byly divadelní představení pod širým nebem. “O kóče a pséku” v podání divadla Buřt předvedlo klauneriozní papetérii, která dělá z klasické pohádky neobvyklý zážitek. Aneb pejsek byl trochu lenoch a kočička hysterka… Oproti tomu “Zajíček a velká mrkvová záhada” divadelního souboru 100 OPIC ukázala velké hrdinství, když detektivní zajíc pátral po zloději mrkve a tím zachrání princeznu i celé království. Všeobecnou pohodu u piva, limonády a třešňových koláčů také příjemně doplňovaly Dílny s modrou liškou, kde se vyráběly aroma zvonkohry, textilní rámečky a malovalo přírodními pigmenty – např. třešňovou pryskyřicí.

Na Třešňobraní, které se letos konalo již po páté, zavítalo okolo 1.000 návštěvníků. Máme obrovskou radost, že i přes vrtkavé výkyvy počasí byl o náš program velký zájem a bude opět na co vzpomínat. Už teď se nemůžeme dočkat příštího roku. Špačkům zdar! :)

PROHLÉDNĚ SI CELOU FOTOGALERII


Třešňobraní proběhlo za podpory Magistrátu Hl. m. Prahy a Městské části Praha 9, kterým tímto také velice děkujeme.