Září, hruškám se daří

Milí sběrači! Září už nám září v kalendáři a na stromech se pohupujou baculaté krásky – HRUŠKY! Jsou symbolem podzimu, chutnají jako med a léčí mnohé neduhy. Možná proto se jim přezdívá "OVOCE BOHŮ". Pojďme se tedy hruškám pořádně kouknout na jádřince! :)

Po celém světě je známo přibližně 2 500 odrůd, z toho v ČR rozpoznáváme zhruba stovku. Mimořádně oblíbené jsou především hrušky máslovky (např. Clappova, Hardyho, Williamsova), které mají delikátní chuť a skvělou konzistenci, rozpouštějící se na jazyku.

Podle dozrávání plodů se hrušně dělí na letní (máslovky), podzimní (např. Konference, Boscova lahvice) a zimní, které potřebují uležet, aby dostaly tu pravou chuť – a proto se hodí k dlouhodobému uskladnění.

Hrušky se dají zpracovávat na všechny možné způsoby – na kompoty, džusy, mošty, džemy, povidla, likéry…Konzumují se čerstvé, sušené nebo kandované, ovšem nejstravitelnější jsou vařené. Nejvíce prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní, konzumujte tak plody raději celé.

Velká porce zdraví

Hrušky zpevňují cévy a snižují krevní tlak, vyplavují z těla toxiny, odvodňují a pročišťují  střeva. Odstraňují zácpumírní křeče v žaludku a stimulují trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují hubnutí – zaženou chuť na sladké, zasytí, ale jsou chudé na kalorie. Pomáhají při osteoporóze, mírní příznaky menopauzyPodporují ledviny, srdce i krevní oběh.
Působí taky proti horečce a nachlazení – stačí je pojídat čerstvé i sušené, nebo pít hruškový odvar, který ničí viry (až tři šálky denně).

Kulinářské využití

  • samozřejmě na KOLÁČE a BUCHTY, crumby, ovesné kaše
  • super jednoduchý dezert jsou ale také PEČENÉ HRUŠKY NA MÁSLE – stačí přidat trochu badyánu, skořice nebo hřebíčku, másla a 20 minut péct
  • při velké úrodě se můžete pustit do výroby KOMPOTŮ nebo DĚTSKÝCH PŘESNÍDÁVEK – např. s klasickým kořením na svařák, nebo některé z “modernějších” verzí dochucených bylinkami, rumem, čokoládou, atd.
  • úžasná jsou HRUŠKOVÁ POVIDLA – která se pečou v troubě. Skvěle chutnají namazaná na palačinkách i pečivu, ale také je můžeme využít při pečení buchet a koláčů (třeba frgálů). Recepty např. zde nebo zde
  • podobná záležitost je i HRUŠKOVÝ MED, který má exotický nádech a je výtečný na obyčejném opečeném toastu, přesvědčte se zde
  • hrušky a SALÁT patří k sobě! Vykoušejte např. ledový salát s nivou, hruškami a medovou zálivkou…
  • stejně dobře je ale možné hrušky PÉCT s různými druhy masa
  • na dlouhé zimy je ideální HRUŠKY NASUŠIT
  • hrušky můžeme rozmixovat do super zdravých SMOOTHIE
  • hruškové CHUTNEY je super příloha ke grilovanému sýru a masu – recept zde
  • hrušky se dají i KVASIT NA SLANO, výsledkem čehož je úplně nová, překvapivá chuť. Recept od naší fermenťačky Magdy najdete zde
  • no a pokud máte na zahradě obsypané stromy a hrušky už nemůžete ani vidět, přeměňte je na HRUŠKOVICI. Ideální je najít si nejbližší palírnu v okolí a domluvit se s nimi na nejlepším postupu.

 


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.