Jablek se minulého roku příliš neurodilo, zato zážitků dozrálo habaděj! Takže zatímco příroda po zásluhách odpočívá, my oprašujeme hřejivé vzpomínky na Jablkobraní... Bylo opravdu kouzelné, a nejen proto, že se část odehrávala na zámku. :)
MOŠTOVÁNÍ NA ZÁMKU CTĚNICE
V sobotu 21. 9. 2024 jsme se zúčastnili Jablkobraní na zámku Ctěnice v Praze-Vinoři, kde se v naší základně u zdejší štěpnice po celý den moštovala jablka. Od rána také probíhala ochutnávka ovoce z pražských sadů, které jsme pro vás nasbírali na mnoha lokalitách spolu s našim skvělým pomologem Vojtou Ptáčkem a určili přesné odrůdy. Vojta byl na celé akci osobně přítomný a kromě dvou zajímavých přednášek o starých odrůdách také trpělivě odpovídal na záplavy ovocnářských otázek.
Později převzal žezlo významný entomolog Karel Chobot se svou “Výpravou do hmyzí říše”, poodhalující kouzlo tajemného světa hmyzu pod našima nohama. Bylo nám ctí, že jsme mohli být součástí tak pěkné akce!
OVOCNÁ SLAVNOST NA KLÍČOVĚ
Vrcholem našeho působení v pražských sadech byla pak tradiční Ovocná slavnost na Klíčově ve Vysočanech, která odstartovala v sobotu 28. 9. 2024 v dopoledních hodinách. A věřte nebo ne, sešli jsme se tady už podesáté! Jakkoliv se všichni těšili na záplavu jablek, zdejší stromy zasáhly silné jarní mrazy a urodilo se jich méně, takže to byla malinko detektivní práce. Ale kdo hledá, vždycky najde, a krom toho jsme vám přivezli další přepravky jablek ze štědřejších lokalit. Sběrači protáhli svalíky v korunách stromů, šlápli do pedálů naší cyklodrtičky, kterou pro letošní sezónu vyspravil hrdina Ilnur Gafurov z Hero Cloanua o mošt “na košt” tak nikdo nepřišel.
Bohatý doprovodný program zahájila Jana Hřebíčková s výtvarnou dílnou pro děti, kde vyráběli krásné jablečné průsvity na okna z hedvábného papíru. Okolo její dílničky to opravdu žilo a děti vyrobily překrásné výrobky.
Následoval zajímavý fermentační workshop beskydské lektorky Ráchel Sagrada, která přijela do pražských sadů s receptem na jablečno-cuketové čatní a zasvětila nás do dalších tajů kvašení.Tato lahodná, pikantní pochoutka je opravdový poklad, podporující naši imunitu. Na workshopu jsme se naučili obecné principy, které můžeme aplikovat i na jiné druhy ovoce a zeleniny a nechyběly ani nevšední ochutnávky z Rácheliny kuchyně.
Náš skvělý ovocnář Vojta Ptáček na procházce sadem poodhalil tajemství jednotlivých druhů jabloní a hrušní, prozradil spousty zajímavostí a připravil mnoho ochutnávek přímo v terénu. Rovněž jste si měli možnost přinést vlastní vzorky ovoce k určení odrůdy, škůdců nebo chorob. V rámci Ovocné slavnosti jsme pro vás také nachystali ochutnávku jablek z dalších pražských sadů.
Kulinářský workshop Jany Matasové přinesl lahodné tvoření s jablíčky, při kterém se vyráběly netradiční raw záviny. Plnily jsme švestkovými povidly, strouhanými jablky s ořechy nebo makovou a oříškovou pastou a zdobili kvítky, které rostou přímo v sadu.
Později na nás čekala ochutnávka domácího cideru z Českého Středohoří, povídání o historii zdejšího sadařství a vysvětlení postupu domácí výroby cideru. To vše z úst historika a amatérského sadaře Petra Karlíčka, který se spolu s dalšími zasadil o obnovení starého sadu v zaniklé sudetské obci Vitín.
Po celý den také plápolal oheň v místní dřevěné sušárně, kde nás lektoři seznámili s celým procesem sušení ovoce a poradili s uchováním i zpracováním křížal na zimu – sušení je totiž nejzdravější způsob, jak uchovat vitamíny a cenné látky. Byla zde také možnost přinést a nasušit vlastní ovoce.
O podkres celkové atmosféry v sadu se postarala kapela Der Šenster Gob, která zahrála ve dvou setech romské, židovské a všelijaké další lidové písničky. Kluci byli bezprostřední a jejich hudba nakažlivá, takže tancovaly všechny věkové kategorie. A kdo netančil, užíval klábosení při domácí limonádě, pivu, buchtách a dalších dobrotách. U potůčku plápolal ohníček, nad kterým se potily buřty a i počasí k nám bylo milosrdné… Ale dost bylo slov – nakoukněte do naší fotogalerie 1 a fotogalerie 2 nasajte náladu plnou radosti na vlastní oči!
Rádi bychom poděkovali našim novým kolegům za nasazení při organizaci, partě šikovných dobrovolníků a všem návštěvníkům, kteří na Třešňobraní dorazili v hojném počtu. Ze srdce také děkujeme za podporu Magistrátu Hl. m. Prahy a Městské části Praha 9, bez kterých by to opravdu nešlo!
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Functional
Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.