Jablkobraní 2023 aneb “Jablkobraní s příchutí hrušek”

Každý rok o tomto mrazivém čase rádi vzpomínáme na uplynulé akce, které zahřejí na duši. Připomínají nám, že zimní spánek jednou skončí a znovu se sejdeme pod obsypanými stromy. A jaké bylo Jablkobraní 2023?

SAMOSBĚR A MOŠTOVÁNÍ NA KRUTCI

Ve středu 20. září 2023 jsme odstartovali veřejným samosběrem v sadu Na Krutci na Praze 6, kde jsme až do soboty vítali všechny milovníky čerstvého ovoce. V horní části sadu se urodila spousta jablek, které jsme společně očesali a každý měl příležitost si svůj plný košík proměnit na lahodný mošt. Počasí nám přálo a ruku k dílu zapojili i ti nejmenší – okolo lisů kralovaly ulepené ruce, sladká vůně ovoce a nezastupitelné vosy:). Dorazilo mnoho lidí ze sousedství i širšího okolí, kteří se kochali nejen výtečnými jablky, ale také tímto nádherným místem, ideálním na rodinné výlety a pikniky. V rámci samosběru zde také proběhly dvě ovocnářské vycházky s pomologem Vojtou Ptáčkem, který návštěvníkům představil místní výjimečnou odrůdovou pestrost. Společně jsme sbírali a určovali tradiční i netradiční jablka, na které v supermarketu jen tak nenarazíme.

OVOCNÁ SLAVNOST NA KLÍČOVĚ

Vrcholem sezony bylo tradiční Jablkobraní ve vysočanském sadu na Klíčově, které vypuklo v neděli 24. 9. 2023. A jakkoli název akce sliboval jablka, zdejší sad měl jiný názor a toho času si vzal dovolenou – jablek se urodilo pomálu. Nicméně komu by to vadilo, když se v korunách stromů houpala spousta sladkých hrušek a přepravky jablek na moštování byly zajištěny štědřejších lokalit…?:)

Klíčovské sady jsou nezaměnitelné místo plné jedinečné poetiky. Staré odrůdy stromů tu vytvářejí krásnou přírodní klenbu, pod kterou se po roce opět sešly celé rodiny, houfy přátel, sousedů a milovníků ovoce, kteří si za zvuků skvělé hudby a dětského švitoření užívali nádherný den. V tomto úžasném místě, v blízkosti pasoucích se oveček a tůněk plných života se také spolu s našimi lektory podařilo připravit pestrý program.

SUŠENÍ OVOCE

Časně ráno jsme zažehli místní dřevěnou sušárnu, kde nás lektorka Kristina Kadlecová seznámila s celým procesem sušení ovoce a radila s uchováním i zpracováním křížal na zimu – sušení je totiž nejzdravější způsob, jak uchovat vitamíny a cenné látky. Pro opravdové nadšence jsme připravili také možnost přespání na dřevěné verandě sušárny, kde si mohli zažít si celý proces od začátku až do konce a prožít tak nevšední romantickou noc přímo v sadu.

MARMELÁDOVÁ DÍLNA

Nejvoňavější částí sadu byl jistě koutek marmeládové kouzelnice Míši Bílkové. Ve sladkém obláčku, který se vznášel nad jejími hrnci, jste mohli rozpoznat aroma jablek i hrušek, skořice, medu, karamelu a vlašských ořechů… Kdo nelenil a přidal ruku k dílu, odnesl si domů originální “štrůdl ve skleničce”, který při každém namazání na chleba připomene atmosféru prvních podzimních paprsků.

FERMENTACE = NOVÝ VESMÍR CHUTÍ

Fermentační královna Magda Jotes otevřela své tajné šuplíky nápadů, jak netradičně zpracovat ovoce a rozšířit si chuťové obzory – každý si tu pod jejím vedením mohl založit svůj vlastní jablečný ocet, jablka na slano nebo jablečné kvašené chutney. Mimo to jsme ochutnávali a testovali řadu z jejich netradičních výrobků = třešňový ocet, ume ocet, jablečné hořčice, domácí pleťovou vodu, a další. Vznikla tu malá alchymistická laboratoř, kde hrála prim sama příroda a její přirozené procesy.

POMOLOGICKÁ VYCHÁZKA

Výjimečný ovocnář Zdeněk Buzek připravil komentovanou procházku sadem, která nám poodhalila tajemství zdejších jabloní a hrušní. Během sladké výpravy jsme určovali staré odrůdy (např.Boikovo, Landsberskou renetu nebo Matčino), povídali o jejich vlastnostech i možnostech pěstování a hooodně ochutnávali. Rovněž si každý mohl přinést vlastní vzorky ovoce ke stanovení odrůdy, škůdců nebo chorob.

SPECIÁLY PRO DĚTI

Vycházka do hmyzí říše 

Entomolog Karel Chobot zavedl děti do neviditelného světa, který máme neustále pod nohama, ale víme o něm tak málo. Svým struhujícím a vtipným výkladem nadchnul všechny účastníky výpravy, kteří mu v Petriho miskách nosili jeden úlovek za druhým. A nutno říct, že “materiálu” bylo opravdu dostatek – klíčovské tůňky v sobě totiž skrývají nejedno překvapení.

Tvořivé dílny s modrou liškou 
Kdo si hraje, nezlobí! A kdo tvoří, ten už vůbec ne…. Výtvarné dílny pro děti v sadu probíhaly po celou neděli. O nápady nebyla nouze a věk ani zapatlané ruce od moštu nebyly na překážku.

Divadlo Otěstánek 
Příběh o těstu, pečení a žraní inspirovaný K. J. Erbenem ožil v kuchyni jedné domácnosti. Muž a žena zadělali na chléb a jejich sny o miminku se začaly otiskávat do těsta, které kunulo rychleji než by si sami přáli… A k tomu historická účast malých i velkých diváků, kteří v pravidelných intervalech propukali v salvy smíchu!

O podkres celkové atmosféry v sadu se postarala kapela Ganifim, která představila repertoár oděských pouličních šmelinářů, balkánských židovských handlířů a ruských romských taxikářů. Kluci byli bezprostřední a jejich hudba nakažlivá, takže tancovaly všechny věkové kategorie. A kdo netančil, užíval klábosení při domácí limonádě, pivu, buchtách a dalších dobrotách. U potůčku plápolal ohníček, nad kterým se po celý den potily buřty a ani počasí nás nezklamalo… Ale dost bylo slov – nakoukněte do naší galerie a nasajte náladu plnou radosti na vlastní oči.

 

PROHLÉDNĚ SI CELOU FOTOGALERII


Jablkobraní proběhlo za podpory Magistrátu Hl. m. Prahy a Městské části Praha 9, kterým tímto také velice děkujeme.