Květen, čas vůněmi opleten

Květen je měsícem opojných vůní, které nás provázejí prakticky na každém kroku. Všechno kolem rozkvétá, pučí a naplňuje vzduch příslibem sladkého ovoce, které už brzy obsype stromy. Co ale můžeme jako sběrači v tomto měsíci ulovit a zpracovat? To zjistíme, než bys řekl KVĚT!

KVĚTY ČERNÉHO BEZU
„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

Ačkoliv keře černého bezu můžete potkat téměř všude, lidé si jich často všimnou až se obalí krásně bílými květy. Dříve byl hojně sbíraný pro jeho léčivé účinky a staří Slované jej dokonce považovali za posvátný strom, nicméně v dnešní době se cení spíše jeho chuť a vůně. Začíná kvést koncem května, listy se sbírají od května do července, plody dozrávají od srpna do září. Květy je nejlépe odstříhávat nůžkami a jemně ukládat do košíků, aby se nezapařily.

V babiččině domácnosti se produkovalo prakticky všechno, co se z této rostliny dá dostat: sirup, čaj, limonáda, víno, likéry, marmelády, džem, povidla, kosmatice, atd. A babky bylinkářky znaly mnoho receptů a bezpočet účinků bezu: květy se sušily a byly dobré na revma, proti chřipce, angíně, kašli či rýmě, při nachlazení, připravovaly se z nich blahodárné koupele… sušené plody zase sloužily k přípravě čajů a ke stavění průjmů. Dnes se tvrdí, že bez čistí krev, usnadňuje vykašlávání, snižuje teplotu, působí močopudně a vyvolává pocení. Je to zkrátka opravdové jarní kouzlo, a proto vám přinášíme inspiraci na jeho zpracování.

Kulinářské využití bezových květů

  • z květů se nejčastěji vyrábí fantastický bezinkový sirup, med nebo limonáda
  • méně tradiční využití květů skýtá voňavý bezový ocet (Divoženčin návod zde)
  • květenství můžeme také obalit v těstíčku a dokřupala osmažit na tzv. kosmatice
  • ze sušených květů a listů černého bezu se dají připravit voňavé čaje, skvělé při nachlazení a kašli
  • úžasně osvěžující záležitost je i bezinková zmrzlina
  • květy bezu se dají použít také při pečení různých koláčů – např. v kombinaci s tvarohem a jahodami
  • jako výborná náplň do koláčků poslouží i bezinkové želé
  • vyzkoušet můžeme také víno z okvětí bezinek, vody, cukru a kvasinek. Je vynikající, ovšem jeho výroba vyžaduje trochu trpělivosti

A jak si černý bez stojí v naší mapě?

ovocné mapě se černý bez pyšní hned 1171 značkami! To svědčí o jeho velké oblibě a proto budeme mít velkou radost, jestli naše tipy na výrobu bezových dobrot využijete. Nejčastěji byl označen v našem hlavním městě, což ovšem neznamená, že na venkově neroste do slova za každými humny. Mějte oči otevřené a nebo se už brzy vydejte po čichu…

Květy dalších keřů a ovocných stromů

Květy různých keřů a ovocných stromů jsou nejen krásné a voňavé, ale mají také čistící a léčivé účinky. Můžeme si s nimi různě hrát: zdobit jídlo, nakládat je do octa, oleje nebo si z nich připravovat čaje a divoké nápoje.

Na chuť a vůni jsou květy překvapivě výrazné, hlavně trnkové a švestkové, proto je jemná květová voda na seznámení s nimi ideální. Do vody můžeme nakládat květy všech ovocných stromů: špendlíků, třešní, trnek, švestek, meruněk… Pokud nevíte, kde ve vašem okolí rostou, podívejte se do naší ovocné mapy. Klidně můžeme přihodit i jedlé květy keřů a stromů, které jsou považovány za okrasné, např. sakur, kdoulovců, mahónií nebo šeříků. Podrobný návod, jak takový lahodný nápoj připravit, najdete zde.

Čaje (nejen) ze šeříku

Z květů šeříků, které právě v tuto dobu zdobí kdejakou silnici či mez, můžeme také připravit báječný oxidovaný čaj. Postup je stejný, jako při výrobě čajů z jiných bylinek či listů, který jsme popisovali na našem blogu. A že je práce s jedlými květy navíc setkakramensky fotogenická, zjistíte v naší galerii z workshopu s Divoženkou v kuchyni, kde jsme tuhle dobrotu vyráběli společně!

 


Hodí se vám naše tipy? Přihlaste se k odběru sběračského newsletteru.