Vánoční ořechové rohlíčky

Co je na vánocích nejkouzelnější? Určitě se shodneme na tom, že jsou to děti... Jejich upřímná radost z malých překvapení, odlesky světýlek v rozzářených očích a... společné příprava dobrot. Pojďme si upéct úžasné ořechové rohlíčky, které zvládnou i ti nejmenší!

Mezi tradiční symboly Vánoc patří vedle rozkrojených jablíček i vlašské ořechy. Používají se do různých těst, jako ozdoba nepečeného cukroví, dekorace štědrovečerního stolu, na lodičky ze skořápek, ale i jako zdravé mlsání. Pro naše tělo totiž představují jedinečný zdroj energie a jejich konzumace podporuje aktivitu mozku, srdce, imunitu i dobrou náladu. Díky celé škále živin je odborníci označují jako superpotravinu a patří mezi nejlepší antioxidanty – tedy potraviny, které chrání organismus před řadou onemocnění a zpomalují stárnutí. Zkrátka dokonalé ovoce (nejen) na vánoční stůl. Tak co, vyzkoušíte s námi tohle netradiční cukroví?

Suroviny:

Na křehké těsto
450 g hladké mouky
250 g studeného másla
150 g smetany ke šlehání
4 žloutky
špetka soli

Na náplň
200 g vlašských ořechů
130 g cukru moučky
2 bílky
citronová kůra
vanilka (nebo vanilkový extrakt)

Na dokončení
vejce na potření
moučkový cukr

Postup:

Mouku promícháme se solí a máslem nakrájeným na menší kousky, přidáme smetanu, žloutky a celou směs vypracujeme ručně nebo v kuchyňském robotu na tuhé těsto. Zatímco bude v lednici asi půl hodiny odpočívat, připravíme si náplň: najemno namleté ořechy smíchané s cukrem a bílky, a poté dochutíme citronovou kůrou a vanilkou.

Vzniklé těsto rozdělíme na pět dílků. Každý rozválíme do kruhu, který rozkrájíme rádýlkem na osm stejných výsečí. Delší strany každého kousku po okraji potřeme rozšlehaným vajíčkem, na kratší stranu položíme lžičku ořechové náplně.

Těsto s náplní smotáme od kratší strany výseče směrem po špičku a vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky klademe na plech, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 190°C asi 15 minut. Vychladlé rohlíčky ozdobíme moučkovým cukrem.

Doufáme, že jsme vás nalákali a že se nad výslednou dobrotou budete olizovat ještě dlouho!