Ohlédnutí za Jablkobraním v pražských sadech

21. 9. se klíčovské sady po roce opět probudily do mimořádně slunného dne a hostily naši Ovocnou slavnost, která kromě sladkého moštu přinesla i pár zajímavých novinek. Co tomu všemu ale předcházelo? A že jste se nestihli zastavit? Nevadí, nasajte atmosféru alespoň skrze tyto řádky a dorazte za námi příště!

Letošní rok byl na úrodu jablíček opravdu hodně skoupý, takže se organizace našeho tradičního Jablkobraní proměnila ve skutečnou výzvu. Do celé akce se musel zapojit nový aktér – malebný sad Na Krutci v pražských Vokovicích. Tady se totiž i po jarních mrazech a intenzivním suchu pár jablek přeci jen urodilo, a tak se urodila i myšlenka plody předsbírat do beden a na Ovocnou slavnost jednoduše převézt.

Tento úkol nám pomohli ve středu 18. 9. zrealizovat báječní dobrovolníci z Letiště Praha, kteří stromy očesali, sad vyčistili a jako bonus ještě postavili zbrusu nový hadník. Jejich činnost zahájila tři dny veřejného samosběru, který proběhl do slova a do písmene „až do vyčerpání zásob“:). A možná právě o to víc jsme si všichni užili každého jablíčka, detektivní práce při hledání a pojmenování starých odrůd nebo prostého odpočinku mezi stromy. Nálada byla kouzelná a počet účastníků nás velmi příjemně překvapil.

V sobotu se otevřela slavobrána Na Klíčově a od rána vítala první návštěvníky Ovocné slavnosti, která se konala letos již po páté. Jen co sluneční paprsky a pobíhající psi osušili ranní rosu, začaly travnatý plácek mezi jabloněmi pomalu plnit první deky a pelíšky pro nejmenší. Atmosféra byla uvolněná a přátelská, hodně se povídalo, jedlo, pilo a děti se vzájemně vyklápěly z houpacích sítí.

Brzy nato už gong zahájil první program. Komentovaná vycházka s Markétou Vrbovou poodhalila minulost sadu a nastínila jeho budoucnost – chystá se tu totiž velká sušárna na ovoce. Dalším bodem byl charismatický Ondřej Dovala, který přednášel o starých odrůdách jablek a došlo i na sladké ochutnávky. V případě Ondry Kopičky – sadaře, včelaře a palírníka v jedné osobě, byly ochutnávky poněkud ostřejší:). Dozvěděli jsme se vše o pálení ovoce, výrobě calvadosu nebo jablečné brandy.

Když přišel čas oběda, v marmeládovém dílně Míši Davidové to už pomalu bublalo… Opojná vůně skořice se mísila s fantastickým lilkovým gulášem a nad ohněm opodál syčely další a další buřty. To všechno připravilo půdu neotřelé pohádce Adama Krátkého „O Otěstánkovi“, která by se rozhodně měla sledovat s plným břichem. Novinkou letošního programu byla výprava do hmyzí říše pod vedením entomologa Karla Chobota. Pravda, každý druhý účastník této expedice měl alespoň jednu nohu od bahna, ale v síťkách to bzučelo a vyprávění bylo neskutečně poutavé.

Po celou dobu slavnosti se samozřejmě hlavně moštovalo. Někteří stateční návštěvníci neztráceli naději a nevzdávali pokusy nalézt na Klíčově jablíčka, ale především se zpracovaly všechny bedny dovezené ze sadu na Krutci. Náš ostřílený Šlapostroj okupovaly hlavně děti, a to s takovým zápalem, až jsme se chvílemi báli, že na něm někam odjedou. A když už jsme u těch nejmenších, nesmíme je zapomenout pochválit za krásné výrobky z dílničky Jany Hruškové a Rozálie Kirschové, které vyzdobily sad a rozzářily nejedny oči.

Celý den úžasně podbarvovala kapela Holinky, která rozhoupala z bocích i zaryté netanečníky a my jí tímto znovu tleskáme! Možná že k tomu přispěly i osvěžující cidery F.H. Prager nebo pivo Beznoska, kterým také skládáme poklonu stejně jako Bistru Fair Food a Vláďovi Kučerovi za krásné fotky. Největší díky ale patří Magistrátu hl. m Prahy a Prahy 9, bez jejichž finanční podpory by se akce neobešla a všem šikovným pomocníkům. Takže na viděnou příští rok!