Třešňové hody v Hrdlořezích

Historicky druhé Třešňobraní je za námi! Vrch Třešňovka po roce ožil třešňovými hody, počasí nám přálo a stromy se červenaly sladkou úrodou. Přečtěte si report z letošního Třešňobraní na Vrchu Třešňovka.

Na vycházku sadem nás vzal Jiří Rom z pražského magistrátu, pod jehož dohledem probíhá obnova hrdlořezské třešňovky.

Od časného dopoledne jsme česali třešně a moštovali. V hrdlořezské třešňovce na nás čekaly vysokokmenné stromy s korunami plnými ovoce, a tak jsme si na pomoc vzali nejen košíky, ale i žebříky. Stačilo vybrat strom, načesat si, co hrdlo ráčí a mohlo se začít moštovat. S odpeckováváním pomohl náš zbrusu nový pomocník, sladkou třešňovou šťávu už si ale musel z lisu každý vytočit sám. O to lépe však vlastnoručně vyrobený mošt chutnal.

Sadař, vinař a včelař Ondra Kopička se s námi odpoledne dělil o vědění získané při pálení a kvašení třešní. A došlo i na ochutnávky.

Pod vedením Štěpánky Holcmanové z cidonio.cz, jejíž výtvory sbírají ocenění u nás i ve světě, jsme vařili přímo v sadu prvotřídní marmeládu. Slaďoučké české ovoce, špetka cukru, pektin, pár tajných ingrediencí na dochucení a každý si mohl zavřít svou vzpomínku na léto do sklenice. 

O hudební vsuvku se postarala kapela Šouflšou, která nás zvládla i přes vysoké teploty nejednou roztančit.

Hvězdou letošního Třešňobraní byl náš nový pomocník. V roli mistra odpeckovávače se představil Peckomet, s jehož pomocí mohli s peckami snadno a rychle zatočit i ti nejmenší milovníci ovoce. V zatěžkávací zkoušce si poradil s pár desítkami kil třešní a znovu to s ním roztočíme příští rok.

Po Třešňobraní následovaly 3 dny veřejného samosběru. Kdokoliv do sadu zavítal, mohl si od nás za drobný poplatek zapůjčit vybavení pro samosběr a načesat si třešní, co hrdlo ráčí. Jelikož v hrdlořezské třešňovce dozrávají třešně během všech třešňových týdnů, návštěvníci si mohli na slaďoučkých třešních a višních v tomto městském sadu pochutnat i na konci června.

Za finanční podporu děkujeme Magistrátu hl. m. Prahy a Praze 9. Neobešli bychom se ani bez šikovných rukou pomocníků z Hnutí Brontosaurus a party dobrovolníků. Dále děkujeme všem skvělým lektorům, kteří se postarali o program Třešňobraní, kapele Šouflšou, divadlu D21, Bistru Jídlonosič za báječné kari, Minipivovaru Beznoska a F. H. Prager za orosené osvěžení a Vláďovi Kučerovi za zachycení slávy letošního Třešňobraní.

Těšíme se na viděnou zase za rok!