Ovocné dny na Klíčově

Vysočanský sad Na Klíčově letos ožije Ovocnou slavností už počtvrté a nebude chybět tradiční moštování jablek, komentovaná procházka po sadu ani série workshopů a seminářů na téma ovoce a jeho poznávání a zpracování.

KDY: 12.–14. 9. / samosběr a moštování (po celý den),
15. 9. 2018 / Ovocná slavnost (po celý den)

KDE: Sady Na Klíčově (autobusová zastávka Klíčov)
PRO KOHO: pro všechny milovníky ovoce
VSTUPNÉ: dobrovolné

Letošní nadprůměrné teploty urychlily dozrávání ovoce, a tak se letos na Ovocné slavnosti setkáme o něco dříve než obvykle. Ovocné slavnosti budou předcházet tři dny odpoledního veřejného moštování. Od středy 12. 9. do pátku 14. 9. si budete moci v sadu za drobný poplatek zapůjčit nářadí pro česání a moštování ovoce a sklizené ovoce přímo v klíčovském sadu proměnit v lahodný mošt. V sobotu 15. 9. v sadu propukne Ovocná slavnost, jak ji znáte. Moštování tamní úrody, komentované vycházky sadem, worskhopy a semináře o ovocných stromech i jejich plodech, nejen ovocné pochutiny na zahnání hladu a žízně a zábava i pro ty nejmenší milovníky ovoce.

Program slavnosti

POVÍDÁNÍ

O klíčovských sadech / Denisa Hladovcová / 11.00
O starých odrudách a řezu stromů / Zdeněk Buzek a Ondra Dovala / 13.30
O kvašení a pálení ovoce / Ondra Kopička / 15.00

WORKSHOPY

Sběr ovoce a moštování / celý den
Výroba marmelád / Štěpánka Holcmanová / 13.00

SPECIÁL PRO DĚTI

Divadlo Loutky, které nikde nechtěli / 11.00
Výroba pytlíčků na křížaly / celý den
Dílna plstění / celý den

HUDBA

Der Šenster Gob / celý den

JÍDLO A PITÍ

Na hlad a na zahřátí / celý den


O klíčovském sadu

Vysočanský sad Na Klíčově patří mezi veřejné ovocné sady v majetku Hlavního města Prahy a lze v něm najít nejen odpočinek v zeleni, ale i rozmanité a často chráněné živočichy a také dobré a zdravé ovoce. Původně se rozprostíral na ploše více než 40 hektarů. S proměnou krajiny, rozvojem silnic a zahrádkářských kolonií se rozloha vysokokmenného sadu snížila až na méně než polovinu původní velikosti. V roce 2005 se začalo pracovat na obnově území o velikosti 5,5 hektarů a tato plocha se každým rokem nadále zvětšuje.

Péče o Klíčovský sad probíhá po celý rok. Od kosení, přes pravidelné řezy stromů až po výsadbu nových stromů starých odrůd, které jsou historicky vázané na Prahu. Díky tomu dnes Klíčovský sad nabízí velkou pestrost – ve vlhčí části najdeme hrušně a jabloně, v sušší byly vysazeny meruňky, slivoně a třešně. Výsadba se navíc neomezuje jen na jednu odrůdu, ale například jen jabloní se v sadu nachází 23 odrůd. S ohledem na ekologický význam sadu a ochranu místní fauny i flóry zahrnuje obnova sadu krom jiného také budování tůní napájených z Klíčovského potoka.

Prohlédněte si fotogalerie z loňské Ovocné slavnosti.

Ovocnou slavnost podpořili:
Hlavní město Praha, Městská část Praha 9